Kuskus to rodzaj kaszy… w zasadzie coś pośredniego pomiędzy kaszą a makaronem… bardzo lubię! Więc przygotowałam sałatkę, którą można podawać na ciepło lub na zimno, do dań mięsnych, rybnych lub samą, ponieważ zawiera warzywa. Kuskus’u się nie gotuje, tylko zalewa wrzątkiem lub zimnym płynem i czeka aż nasiąknie; w przypadku wrzątku dzieje się to znacznie szybciej, ale nie wszystkie przepisy pozwalają na użycie wrzątku.

- 150g kuskus
- 0,5 kostki rosołowej
- 1 mała cukinia
- 0,5 papryki czerwonej
- 0,5 cebuli
- sól i pieprz do smaku

Pół kostki rosołowej rozpuścić w niewielkiej ilości wody i zalać nim kaszę w misce, tak aby rosół wystawał ok 1cm nad kaszę. Pozostawić do wchłonięcia. W tym czasie podsmażyć na teflonowej patelni pokrojoną w plasterki cukinię i odłożyć do miseczki do ostygnięcia. Następnie, w ten sam sposób podsmażyć posiekaną cebulę i paprykę. Jak cukinia ostygnie, posiekać ja na małe kawałki i wszystkie podsmażone warzywa wymieszać z kaszą kuskus. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!!!